Новини

Димитър-Дринов

Димитър Дринов: Как се прави успешен сериал

Тази седмица гост в предаването на OFFRoad Radio „Терминал № 3“ беше Димитър Дринов от сайта „Операция кино“. 

„Операция кино“ e онлай медия за сериали и филми. Публикуваме най-интересното от интервюто с Димитър Дринов, а запис на цялото предаване може да чуете тук.

Представи с няколко думи сайта и себе си.

Димитър Дринов: Занимавам се с кинокритика, създадохме сайта с един приятел преди четири години и съм му главен редактор. Пишем ревюта, всеки ден новини за киното, телевизията, сериалите. Цял живот гледам филми и сериали и ми е страст. Общо взето тръгна като занимателен проект във времето, когато бях без работа, след като приключи единственото списание за комерсиално кино в България.

Знаем, че в момента едни от най-добрите сериали са продукциите на HBO. Можеш ли да кажеш кое ги прави толкова добри? Даже HBO нарича продукциите си „филмови сериали“.

Подходът, който влагат HBO, особено в последно време и в този сериал, за който ще си говорим – „Истински детектив“, е все едно се снима филм, просто е малко по-дълъг. Има едно нещо, което американците му викат „production values” (бел. ред. – сборът от качеството на техниката, методите, материалите и снимачните умения, използвани при заснемането на филм или дадено артистично представление), което ще рече, че изглежда скъпо, наляти са пари.

Един от най-гледаните сериали на HBO през последните няколко години – „Игра на тронове“, който сега тръгва за четвърти сезон, струва 80 милиона долара. Това е сигурно повече от 80% от филмите, които се произвеждат в Холивуд. Те имат някакви блокбъстъри за по 200-300 милиона, броят се на пръсти, около 30-40 филма са. Така че 80 милиона са много пари, а за какво отиват? Отиват, не просто за да си раздадат на актьорчетата, както нашите, които снимат българските сериали и се удрят в гърдите, а се влагат в костюми, декори, всичко е изпипано като хората.

Снимат се на лента, докато в днешно време всички преминават на снимане на дигитални носители. „Истински детектив“ се снима на лента, защото режисьорът просто иска да усети, да пресъздае нещо, което дигиталната технология все още не може да направи. Нещо, на което моето поколение е свикнало – да изглеждат нещата леко замазано, да имат специфичен изглед. HBO си снимат сериалите като филми. Снима се наведнъж, не е проточен сериал с идеята да се дава 45 години, нещо за домакини или ситком комедии, които може да се развиват вечно, защото там винаги има случки.

Техните сериали са нещо като минипродукции.

Да, даже това не е мини – 80 милиона не е минипродукция, това е блокбъстър.

Кои са твоите любими сериали? 

Веднага се сещам за „Туин пийкс“. Той беше истерия в целия свят. Това е сериалът, който дава началото на модерната традиция сериалите да се снимат като кино.

Друг любим сериал ми е „Досиетата Х“, обожавам го. Аз съм човек на рационалното, не вярвам в никакви такива – както казва Индиана Джоунс – „суперстишъс фокус-бокус“ (бел. ред. – superstitious в превод от английски значи „суеверни“). Кефи ме обаче, харесва ми сблъсъка между тя – по-научното, която винаги го вразумява, скептичното мислене, и той – по-отворен към глупостите.

И друг любим сериал ми е „Всички обичат Реймънд“. Този сериал е гениален, „Приятели“ например е супер смешен, но американците имат един израз – „larger than life“, много обичам да го превеждам като „по-голям от живота“, което май няма никакъв смисъл, но Рей е просто „larger than life“.

Comments

Изрази мнението си