Интервюта

11-05-07-59938_2

Проф. Искра Баева: Няма окупация на университет по света, която да е постигнала целта си

Исторически погледнато няма окупация на университет по света, която да е постигнала целта си. Нито една от окупациите през 68-ма година в Париж, Италия, ФРГ, Варшава, Полша и Чехословакия не завършва с успех. В САЩ през 60-те години има едно бурно лято, но и там не завършват с успех окупациите. Не знам какво би било успех за окупацията – университетът да бъде винаги в окупация?

Това заяви днес проф. Искра Баева, коментирайки двете окупации на Софийски университет, в „Петата власт“ по OFFRoad Radio. Цялото интервю чуйте тук.

„Приликите между двете окупации на СУ са много , защото механизмът е един и същ. Това се дължи на факта, че тази малка група младежи, които извършиха втората окупация, бяха част и от първата. При първата окупация имаше много широка обществена подкрепа – в повечето случаи от кръгове, които не са свързани с университета“, каза Баева.

„Инициирахме подписка срещу първата окупация по реда, по който това се прави, в сайта за петиции, но това беше в края на окупацията и се събраха само около стотина. Искахме от студентите, които извършиха първата окупацията, да потърсят подкрепа сред своите състуденти чрез провеждане на референдум“.

„Недоволните могат да поставят своите искания и да се борят за тях, но не бива да пречат на другите, които не са съгласни с тях, и абсолютно не биват да пречат на учебния процес. Недоволството по време на първата окупация беше масово, но тези хора, които бяха против, не искаха да се противопоставят на своите колеги, не искаха да демонстрират разделението на университета“, коментира преподавателят в СУ.

Проф. Баева все пак е подкрепяла протестите още в началото.

„Протестът срещу Делян Пеевски изигра своята роля, защото той вече не е шеф на ДАНС. А да се протестира срещу решение на КС не ми се вижда много смислено. Разбирам да се протестира срещу силово решение на изпълнителната власт. Но да се протестира срещу съда не е много смислено.“

Относно идеологическата война между БСП и АБВ тя заяви, че не заема страна.

„Не смятам да подкрепя АБВ. Това е вътрешнопартиен спор (бел. ред. между БСП и АБВ), аз не принадлежа на БСП. Била съм член, но от 10 години не съм. Тя отиде твърде надясно. Това е лява партия, но АБВ още по-малко мога да определя като лява партия. А и университетски преподавател трябва повече да се занимава с изследване и преподаване, отколкото да се намесва в политика, която пречи на науката. И е право на студентите да имат своите политически убеждения, но да не се опитват да ги налагат на останалите, не бива да се пропагандират в рамките на университета. Аз никога не съм се опитвала да налагам своите виждания.„

За ЕС Украйна е твърде голям залък
Гражданите на Украйна видяха отказ от сближаване с Европа, което не беше съвсем вярна тяхна оценка, тъй като състоянието, в което се намира Украйна, и това на ЕС не предполагат присъединяването на Украйна. За ЕС Украйна е твърде голям залък, твърде много пари ще струва това присъединяване.

„Има прилика между Оранжевата революция и последните месеци на протести в Украйна. Създава се възможност да бъде отстранен Янукович. Неговата властова позиция започва да се руши. Това, което става в Украйна, е един голям проблем както за ЕС, така и затова пространство между ЕС и Русия. Основната причина за този граждански конфликт, който има опасност да прерасне в гражданска война, е изборът между двете. И по това си приличат нещата с България. Има твърде много емоционални решения, които не се градят върху рационалната действителност“, допълни Баева.

„Това усещане, че с отказът на Янукович да подпише споразумение се прекратява пътят към Европа, беше с неверни предпоставки и другото объркване се състои в неразбиране на политиката на Янукович, който опитва да балансира между ЕС и Русия. Това, което той не предполагаше, е, че украинците са възприели насериозно неговата политиката към ЕС и че ще реагират по толкова драстичен начин.“

Според проф. Баева оставката на Янукович не е необходима.

„Оставката на Янукович няма да доведе до спокойствие. Не всяко политическо действие е необходимост. Неговата оставка се иска, защото по този начин ще се изравни отношението на силите между политическите групировки. След подаването на оставката, тя е възможна, но не и необходима, и започне процес на избори, което няма да успокои нещата, тъй като между опозицията има огромни различия.“

„Янукович опита да намали напрежението с оставката на Микола Азаров. За Азаров това е едно освобождение от тежестта. Той, обаче, си остава в историята на Украйна.„

„За част от украинците Русия не е противник, не е враг, а е културна общност. Присъствието ѝ не е плашещо. Но за проводниците на силния национализъм руското влияние е плашещо. Украйна все пак ще остане икономически зависима от Русия“ – завърши тя.

Comments

Изрази мнението си