Интервюта

09-nikolai-banchev-yochkolovski1

Николай Йочколовски: Въпросите, зададени от Росен Плевненлиев, показват неразбирането му на демокрацията като такава

И трите въпроса така зададени показват едно дълбоко неразбиране на президента Росен Плевненлиев на проблемите, които има с изборното законодателство.

Това заяви Николай Йочколовски от ПП „Глас народен“ в предаването „Петата власт“ по OFFRoad Radio. Цялото интервю чуйте тук.

„Нека президентът да каже подкрепя ли замяната на едно право, неотменно право, със задължение“ – каза още Йочколовски. Повод за думите му е въпросът за задължителното гласуване, който Росен Плевненлиев предлага да бъде зададен на референдум през май.

Според Андрей Бояджиев, заместник-председател на ПП „Глас народен“, въпросът за частичния мажоритарен вот цели вкарването на повече хора от една и съща партия.

Партията на Светльо Витков не подкрепя и третия въпрос за електронното гласуване. Според Йочколовски това би дало възможност за събиране на акаунти и повече купени гласове.

„ПП Глас народен първи подхванаха предложението за нов Изборен кодекс още първия ден на протестите. Освен това, участвахме активно в групите, които бяха за изборното законодателство.“ – каза Бояджиев. Партията им предлага намаляване броя на нужните подписи за участие в изборите от 7000 на 2000, внасяне на равен депозит от 10 000лв., пропорционална разполагаемост с безплатно ефирно време за участниците в изборите, премахване на платените застъпници, облекчаване на процедурата за гласуване в чужбина и др. Шест от десетте им предложения са включени в проектозакона за нов Изборен кодекс.

Comments

Изрази мнението си