Интервюта

bobi

ДСБ е локомотивът на Реформаторския блок

ДСБ е локомотивът на усилията за формирането на Реформаторския блок, поради което и Радан Кънев бе избран за говорител. Той е политик с опит и визия. Доста близък е с хората на улицата, които искаме да представляваме.

Това заяви Борис Станимиров, член на Националното ръководство на ДСБ, в предаването „Петата власт“ по OFFRoad Radio.

“Амбицията на Реформаторския блок е по-голяма от обединение на дясното. РБ започна като проект на протестите от юни месец. И в Украйна, и тук има огромно недоволство, защото властта не е представителна, този начин на правене на политика в България не трябва да продължи. Позицията на блока не е да обедини дясното, а да даде политическо представителство на хората, които не харесват сегашното управление” – коментира Станимиров.

За позицията на „Синьо единство“ Станимиров обясни, че това решение не може да е продиктувано от каквото и да е задкулисие.

„Познавам Надежда Нейнски от много време и я уважавам и не бих си позволил да коментирам думите ѝ. Това е опит да се представи проблемът на по-елементарна база. На вътрешни конфликти. Когато коментираме другите партии, трябва да го правим с уважение към техните избиратели. Аз много ценя хилядите граждани, които гласуваха за нас, те поддържат проевропейска кауза.“

„Аз Иван Костов не съм го виждал никога на събрание на Националното ръководство. Няма вмешателство на Костов в политиката ни. Ние сме 5 партии и всички решения се взимат с консултации. Костов е уважаван от нас, чест и привилегия е да ползваме неговия опит, а Радан Кънев се чува с него от време на време, но не го ползваме активно, не е възможно.“

Относно противопоставянето с ГЕРБ от Реформаторския блок заявяват, че са отворени за разговори.

„Не бих казал, че ГЕРБ е наш враг, получиха 1 милион гласове, много от тях бивши сини гласове, те просто вървят по грешен път. И все пак в момента слагаме на каруцата пред коня. Нека видим резултатите от изборите и тогава ще преценим. Няма лошо в едни евентуални разговори с ГЕРБ, но тези покани на Борисов се правят за пред медиите, за да изглежда той доброжелателен, в ЕП нашият представител заседава в същата група като ГЕРБ, винаги можем да проведем комукинация с ГЕРБ. Ние сме отворени за политически разговори с всяка партия за дневния ред в обществото“ – каза Станимиров.

Към останалите партии от формацията ДСБ проявява само и единствено уважение.

„Зелените не ни напуснаха заради друго освен че сме в различни европейски листи, те са зелени а ние сини. На евроизбори няма как да се явим заедно, това е техническа грешка, иначе сме в супер отношения. Колкото до Касим Дал, той е избор на своята партия, не го коментирам, аз не виждам лошо в участието на етническа партия, така българските турци ще се видят като активна част в обществото и управлението му. Искаме да представляваме едно национално политическо движение, зад което да застанат българи и турци, а не като ДПС да поставяме турците в гетото. А Кунева е при нас като председател на една от петте партии в блока, не е сред нас само защото не може да влезе в парламента по друг начин“ – завърши Станимиров.

Comments

Изрази мнението си