53-годишен, от София, зодия Водолей, женен, с един син

Водещият на „Извън утъпканите пътища“ Емил Братанов е завършил 32 гимназия, след това “журналистика” във ФЖ на СУ /1984/, профил “Печат”, стопанска и културна насоченост, макар основните му публикации да са посветени на рокмузиката.

Започва в БНР, пр.”Хр.Ботев” /1987/ в съботното младежко шоу “Как си ти?”, където представя БГ-рок и поп-изпълнители и групи. През 1990 г. стартира авторската си класация за любителски записи и непрофесионални групи “Блек Топ – Гласове и мелодии, които не помним”, а от 2.01.1991 и собственото си предаване “Музикална кутия”. То е единственото – извън програмата на БНР, просъществувало над 10 години, в ефира на “Дарик радио”, “Експрес”, “РФИ”, “Алма Матер” и „Радио Спорт”.
До 1993 г. работи в пр.”Хр.Ботев” на БНР /редактор и водещ/, после е музикалният продуцент на “Дарик радио” /с основателите от самия му старт; като осъществява музикалната политика и контактите с муз. изд. къщи/, от есента на 1997 е музикален мениджър на пр.”Хоризонт” /и продължава да води предаването си/. Паралелно почти 3 години прави новинарската емисия на „Интернет Радио България”.

Извън радио студиата списва и поддържа свои авторски рубрики в множество печатни медии /”Нар. младеж” и “Диалог”, “Пулс”, “Неделен Стандарт” – 3 г. подред, “Неделна Демокрация”, сп.”Ритъм” – където е сред съоснователите, “Лада”, “Армейска младеж” – поредица публикации от тук са събрани в “Рок Лексикон А-М, ч.1, изд.ДВИ/. Кореспондент е на полското сп. ”Магазин музични”, осъществява съвместен концерт-запис от зала 1 на НДК с британския Channel 4 Europe Express на BBC на БГ рокгрупи.

В края на 80-те и през 90-те години често участва в журита и като водещ на някои от големите български рокфестивали и шоупрограми.

Създал е и едно местно радио – с екипа на Проект “МодРа”, програма за устойчиво развитие към ПРООН, реализира програмната организация и работата на Радио “Дъга” в Разлог. След 2003 г. работи или пише в списанията “AZ”, „Усури”, „Регал”, „Икономика”, „Твоят бизнес”.